Így lesz tökéletes egy U-alakú konyha

Ingatlantájoló.hu 2019.10.29 20:26:01

Az U-alakú konyhákat sokan kedvelik, mert sok tárolóhellyel és sok munkafelülettel is rendelkeznek, ugyanakkor nagy helyet igényelnek, tehát kis konyhákban eleve kivitelezhetetlenek. De bármennyire is praktikusak, rossz kialakítással, ezeket is el lehet rontani, megfelelő kialakítással viszont belőlük is ki lehet hozni a maximumot.


Mai cikkünkben megmutatjuk, mik az U-alakú konyák buktatói, és mire kell figyelni, hogy tényleg jól funkcionáljanak.

Hová kerüljön a mosogató és a tűzhely?

A konyhai háromszöget az U-alakú konyhákban a legkönnyebb megvalósítani, tekintettel arra, hogy ezeknek van három oldaluk. A hűtőt, és kamra hiányában a kamraszekrényeket érdemes ezért az U egyik szárának a végében elhelyezni, míg a mosogató és a tűzhely kerülhet a két másik oldalra, lehetőleg középre.

Hogy melyik, melyik oldalra kerüljön? A mosogatót például érdemes az ablakos oldalra tenni, de dönthetünk az alapján is, hogy melyik a hosszabb oldal, a tűzhely kerüljön ide, hogy biztosan legyen szabad munkafelület mindkét oldalán.

Ennek a pécsi családi háznak a konyhájában például a mosogató került az ablakok alá.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha a sütőt nem szeretnénk a főzőlap alá tenni, hanem inkább külön építenénk be szemmagasságban, akkor érdemes az U másik, a hűtővel szemközti szárának a végén elhelyezni, ekkor pedig célszerű, ha a főzőlap is erre a szárára kerül az U-nak.

Kép forrása: sncollection.co.uk

Két sarokkal kell számolnunk

Ha az L-alakú konyhát a sarokszekrény miatt nem szeretjük, akkor ne felejtsük el, hogy az U-alakú konyhában két sarokkal kell számolnunk. Szerencsére a sokféle, sarokszekrénybe építhető praktikus kiegészítőnek köszönhetően akár két különböző megoldást is alkalmazhatunk a két sarokba.

Kép forrása: houzz.com

Szigettel vagy anélkül?

Az U-alakú konyháknál felmerülhet a kérdés, hogy szeretnénk-e szigetet a konyha közepére, a döntésben pedig alapvetően a konyha mérete a meghatározó. Azaz, ha az U két szára elég közel van egymáshoz ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk dolgozni, és emiatt mellesleg nem is férne el egy sziget, vagy ha el is férne egy kisebb sziget, de inkább csak akadályozó tényező lenne, mint segítség, akkor felesleges a konyhasziget. Viszont, ha olyan óriási konyhánk van, ahol az U két szára közt túl nagy a távolság, akkor egy szigetre kifejezetten szükségünk lesz majd.

Ennek az újlipótvárosi lakásnak a kicsi U-alakú konyhájában például el sem férne egy konyhasziget.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ahhoz, hogy könnyebb legyen dönteni, a következőket vegyük figyelembe: a konyhasziget körül minimum 80, de inkább 100-120 cm helynek kell lenni, minden oldalon, és a konyhasziget is minimum 60 cm-es (ha mosogatót, vagy főzőlapot szeretnénk beépíteni, akkor a 60 cm már nem is elég). Tehát ha az U két szára közt nincsen legalább 220 cm-nyi szabad hely, akkor ne is gondolkozzunk konyhaszigetben, ahol pedig már feltétlenül szükség van a szigetre, az inkább a 280-300 cm-es, vagy ennél nagyobb távolság.

Kép forrása: houzz.com

Félszigettel

Sokan szeretnének U-alakú konyhát, de a hely csak L-alakú konyhához ad lehetőséget. Ilyenkor egy félszigettel megtoldva könnyen lehet az L-alakú konyhánkból mégiscsak U-alakú. Ugyanakkor az U-alakú konyhát is kiegészíthetjük egy félszigettel, ekkor voltaképpen már G-alakú konyháról beszélünk, és ehhez legalább akkora konyha szükséges, mint amekkora a sziget elhelyezéséhez.

Kép forrása: houzz.com

Hozzászólások