Már nagymamáink is tudták: Miért kell a tányér a falra?

Ingatlantájoló.hu 2019.11.07 14:59:28

A nagymamája konyhájára valószínűleg mindenki úgy emlékszik vissza, hogy a falak dekorációját itt bizony a tányérok jelentették. A 70-es, 80-as években népszerű volt ugyanis a falakat népművészeti tányérokkal díszíteni. A 90-es évekre azonban ez már irtó ciki lett, pár éve viszont visszatért, szerencsére megújult formában, aminek csak a fantáziánk szabhat határt.


 

A tányérok tehát újra a falra kerülnek, és ha csak nem egy autentikusan berendezett parasztházban élünk, akkor a megszokott népművészeti tányérok helyett, ma már rengeteg féle tányér közül választhatunk. Elhelyezésükre különösebb szabály nincs, talán csak annyi, hogy a tányérok színvilága azért nagyjából legyen egyforma, azaz lehetőleg ne álljon 3-nál több színből az összeállítás, és mindez passzoljon az adott helyiség színvilágához is.

Kép forrása: flickr.com

Elrendezését tekintve teljesen szabadon engedhetjük a fantáziánkat, nem kell törekednünk még a szimmetriára sem, és természetesen nemcsak a konyhába, hanem bármely más helyiségbe is nyugodtan kerülhetnek. Íme, néhány ötlet inspirációnak.

Kép forrása: theironstonenest.com

Változatos formák

A tányérok nem kizárólag kör alakúak lehetnek, ovális tányérokhoz könnyű hozzájutni, ezen kívül kis utánajárással biztosan találunk szögleteseket, vagy bármilyen más formát is. A szögletes tányérok nagy előnye, hogy segítségükkel kép galériához hasonló tányér galériát alkothatunk.

Képek forrása: goodhousekeeping.com és housebeautiful.com

Feketén-fehéren

Aki a fekete-fehér design híve az is bátran használhatja, akár azért, hogy egy feltűnő színt vigyen a színkombinációba, akár azért, mert fekete-fehér tányérokból is remekül mutat.

Képek forrása: plsiglobal.com és scraphacker.com

Fémből

Nem kell ragaszkodnunk a porcelán vagy kerámia tányérokhoz, fém tányérokat is választhatunk, ha lakásunk stílusához éppen ez illik.

Kép forrása: andb.info

Ennek a XII. kerületi lakásnak a nappalijába is fém tányérokat választottak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Felirattal

Ahogyan feliratokat, úgy feliratos tányérokat is vehetünk a falra.

Kép forrása: coolhome.gr

Nemcsak egy falon

A tányérok számára kiválaszthatunk egy falat, de akár kettő vagy több egymással szomszédos falon is helyet kaphat a kompozíció, ami tökéletes egy sarok vagy egy kiugró falrész kiemelésére.

Képek forrása: viewalongtheway.com és shelterness.com

Képtartó polcon

Ha nem szeretnénk nagyon összefurkálni a falat, vagy gyakran cserélgetnénk a tányérokat, akkor egy képtartó polcon is helyet kaphatnak. Ennek a hátránya, hogy így nem alkothatunk kreatív formájú tányérgalériát belőlük, de attól még nagyon mutatósak lehetnek.

Kép forrása: laraispas.com

A kevesebb néha több

Mint minden dekorációra, erre is igaz, hogy a kevesebb néha több. Azaz néhány jól megválasztott tányér jobban mutathat, mintha egy nagy falfelületet telepakolunk tányérokkal. Erre jó példa ennek a keszthelyi sorháznak a hálószobája is.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások